lørdag 7. april 2012

Babygrøt uten melk

Som sagt tidligere, så er utvalget av allergivennlig babymat veldig snevert. Og spesielt på grøtfronten!! Det finnes èn type melkefri babygrøt på butikken og det er Sinlac. Den er beregnet fra 4-mnd og er helt klumpefri og uten smakstilsetning.

En av ulempene med å stå på melkefri kost, er at man risikerer at barnet blir veldig kresen. Grunnen til det er jo at det ikke finnes så mange forskjellige typer mat, så det blir de samme smakene om og om igjen. Så for a det skal bli litt forandring, så har jeg tilsatt litt fruktmoser. Jeg har b.la. brukt plomme, honningmelon, svisker, eple og banan. Men det med smakstilsetninger og frukt, det kommer jeg tilbake til siden.
Tilbake til grøten, så vet jeg at det finnes flere alternativer i Sverige. Men det er jo ikke like lett for alle å komme seg dit. Men, det finnes alternativer. Og en av de er Hirse!
Holle har en hirsegrøt på helsekosten som ser slik ut:

Den finnes både til 4 mnd og til 6 mnd.
Men, jeg har valgt å lage hirsegrøten selv.Det er råbillig! Den lager jeg av hirseflak. Fikk kjøpt en slik pose på helsekosten til 36 kr.
Og den posen kommer jeg til å ha i evigheter.
Fordelen med å lage hirsegrøten selv, er at det er et helt rent produkt. Det er ikke tilsatt smak, eller sukker. Hirse er glutenfritt og 100% fullkorn, noe som betyr at det metter veldig. I tillegg så inneholder hirse veldig mye naturlig jern, så det er ikke nødvendig å jernberike grøten noe ekstra.
Jeg har prøvd meg litt frem, for å finne ut hva som er den beste måten å tilberede det på, og det tror jeg at jeg har funnet nå.
Jeg har desverre ikke noen bilder av prosessen, da grøten i dag ble laget samtidig som jeg lagde lammelår, og jeg holdt på med 3-4 ting for mye...
Om det er ønskelig så kan jeg ta bilder og legge ut siden. Men her kommer hvertfall fremgangsmåten som jeg brukte i dag. Jeg har justert oppskrifta på pakka en god del!

  • 50 ml hirseflak (det er lett å måle opp i en tåteflaske eller i korken til MAM flaskene.)
  • Ca 3 dl vann
  • Ca 50 ml morsmelk/morsmelkerstatning
  • Raspet eple

Kok opp hirseflak og vann. La det koke i 10 min. Og her kommer ca målene inn.. Hvis alt vannet koker bort før det har gått 10 min. (Det kan skje..) så spe på med litt mer vann. Når den er ferdig er den ganske tykk og seig, kan minne litt om havregrynsgrøt.
Spe på med morsmelkerstatning. Jeg blander opp ca 60 ml, og sper til ønsket konsistens. Noen liker tykk grøt, noen liker tynn.
Og nå kan du velge hva du vil gjøre. Hirseflakene gir en litt klumpete konsistens. Det gjør ingen ting, det går helt fint å svelge den, men det er ikke alle som liker det. Da kan man ta stavmikseren og mose grøten enda litt mer, hvis man ønsker det. Jeg har ikke trengt det. Frøya spiser grøten med litt klumper. Når barna nærmer seg 6 mnd, så skal de uansett introduseres for klumper.
Så skreller og rasper du et eple, på den fineste siden på rivjernet. Og blander i grøten.

Hvis barnet ditt kun har spist Sinlac, så er både smak og konsistens på hirsegrøten veldig uvant. Det jeg har gjort da, i tilvenningsfasen, er at jeg har blandet inn litt Sinlac pulver i grøten. Da blir det litt kjent lukt og smak. Men her må du nesten bare prøve deg frem. Alle barn er forskjellige.

Det høres kanskje komplisert ut, men det er ikke det. Jeg bruker ca 15 min på hele grøtlagingen.
Så det tar ikke så veldig mye lenger tid enn å lage annen type grøt, men det er veldig mye sunnere!

2 kommentarer:

  1. Takk for en fin side! Grøten kan også lages med havremelk tilsatt kalcium. Det tåler små mager litt av selv om de blir ammet eller får erstatning. Selv bruker jeg også semulegryn med havremelk/ melkefri erstatning og varierer med å blande i frukt eller ikke.

    SvarSlett
  2. Ser at denne er gammel..men veldig aktuell for meg! :-)takk!

    SvarSlett