fredag 4. mai 2012

De gode fettsyrene - hvordan?


Når man velger å lage barnematen selv, har man den fordelen at man vet akkurat hvilke matvarer barnet får i seg, men dessverre er det litt verre å ha kontroll på om barnet får i seg alle næringsstoffene det trenger for å vokse seg stort, sterkt og smart. I den ferdiglagde maten man kjøper i butikken, er alle næringsstoffer tilsatt, så der vet man at behovet blir dekket. For de av oss som kokkelerer etter beste evne for de unge håpefulle, kan det da være greit å bruke enkelte tilskudd for å vite at næringsbehovet dekkes. Ett av disse er å helle en tskje med olje i maten, for å få dekket behovet for flerumettede fettsyrer. 

Flerumettede fettsyrer er det sunne fettet, og består blant annet av de essensielle fettsyrene Omega-3 og Omega-6; de essensielle fettsyrene er de eneste fettsyrene kroppen vår ikke klarer å produsere selv, og vi må dermed få i oss disse via kosten eller kosttilskudd. Omega-6 klarer vi som regel å dekke godt nok via kosten, mens Omega-3 bør man ta tilskudd av. Disse fettsyrene beskytter blodårene, reduserer risikoen for hjertesykdom, og er betydningsfulle i hjernen og i annet nervevev. Flerumettede og essensielle fettsyrer får små barn blant annet fra tran, myk margarin, fet fisk, noen planteoljer (for eksempel solsikke- og rapsolje). 

I Minis morgengrøt og middagsmat har jeg tidligere tilsatt en teskje med Vita Hjertego' olje. Denne oljen er basert på raps-, solsikke- og olivenolje og inneholder både Omega-3 (5g/100g) og Omega-6 (20g/100g). Da Mini ikke får tran, men D-vitamin-dråper, mente Minis helsesøster at det var viktig at han fikk i seg olje som er rik på EPA - den ene av to kjeder Omega-3 består av. Det er spesielt mye av denne i tran. Etter litt leting, falt valget på Udo's Choice.

Udo's Choice er en olje som kjøpes på helsekosten. En flaske på 250ml koster 199 kroner, og rekker i følge dagsdoseringe på 15 ml. pr. dag i cirka 17 dager. Til sammenligning med Vita Hjertego', inneholder Udo's Choice pr. dagsdose 6,75g Omega-3, 2,95g Omega-6 og 2,95g Omega-9. Altså, mer Omega-3 i hver dagsdose enn det er i 100g med Vita Hjertego'! Udo's Choice må tilsettes maten etter at den er ferdig tilberedt, da den ikke skal varmes opp. Med denne oljen slipper man tranlukten, da den ikke er laget av marine produkter, men av linfrøolje, solsikkeolje, sesamolje, kokosolje, nattlysolje, riskim- og riskliolje, soyalecitin og havrekim- og havrekliolje. 

Så, uavhengig av om barnet ditt får tran eller ei, men spesielt hvis det ikke får tran - tilsett en tskje med olje pr. måltid. Olje i maten er også bra for barn som strever med å legge på seg (men utgjør ingen fare for de som overhodet ikke strever med vekta, slik som Mini!). 


Innholdsfortegnelse, Udo's Choice.

Kilder: "Ernæring - mer enn mat og drikke" av K. Sortland, "Bare Barnemat" av C. Henriksen, J. A. Kvammen & R. A. Thomassen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar