torsdag 19. april 2012

Tørket aprikos

Aprikos - vi kjenner den best som syltetøy, hermetisert eller tørket. Den kan være vanskelig å få tak i fersk i Norge, men ønsker du å prøve er mai til august månedene du bør lete. Ser du etter en spesielt næringsrik frukt, bør du velge aprikoser; den er rik på vitamin A (betakaroten), og er også en god kilde til vitamin C og en mindre mengde av andre vitaminer, mineraler og antioksidanter. Frukten er kalorifattig, og i tørket form er den et godt alternativ til avføringsmidler da den virker mageregulerende. I butikken ser du etter en frukt som er fast og ren uten flekker og bløte områder. Den bør tilberedes når den er moden, men ikke vent for lenge - da kan den bli melen. Hjemme oppbevarer du aprikosen i romtemperatur et par døgn, eller i en boks på et kjølig sted i opptil fem døgn.


 For å lage tørket aprikos-mos, begynte jeg først med å kutte aprikosen i fire biter, før jeg dampkokte dem i 10 minutter. De kan nok med fordel dampkokes i 15 minutter i stedet, da de ble svært kompakte (mer enn svisker). Det samme gjelder ved koking i kjele. Etter kokingen kom mosingen, og deretter ble mosen skrapt ut av beholderen. Som sagt; svært kompakt. Jeg regner med at ett Avent-beger rekker til tre måltidstilsetninger når det er tilsatt vann.


Minis første smak av aprikoser var det mormor som ga, og dermed fikk jeg bare høre at det ble tatt godt i mot. I likhet med svisker, ble mosen blandet i kveldsgrøten.

Tørkede aprikoser kan inneholde spor av nøtter, da de ofte tilberedes på fabrikker som også håndterer nøtter. Les derfor nøye på pakningen dersom du har nøtteallergi i familien.

Tørkede aprikoser -> del -> 15 min. dampkok/kok -> mos -> fryses ned
Tørket aprikos-mos

Kilde: Bama.no, Frukt.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar