lørdag 21. april 2012

Banan

Bananer, bananer, bananer i lange baner! Banan er både sunt og godt; de er meget rike på kostfiber, og inneholder også kalium og vitamin B6. Den inneholder en del kalorier, men fortsatt ikke så mye at det er noe å bekymre seg form. Banan er en utmerket kilde til rask energi; jo mer modne, jo mer fruktsukker. På grunn av bananens rike innhold av kostfiber, virker den stabiliserende på fordøyelsen - men vær oppmerksom på at små barn kan bli harde i magen av bananen, så har dere allerede problemer med dette er ikke banan det første du bør introdusere. I butikken ser du etter bananer som går fra grønn (lett moden) via gul (moden) til gul med små brune prikker (fullmoden) - det er du selv som avgjør hvor moden du vil ha bananen. Hjemme oppbevarer du bananen på kjøkkenbenken; de skal aldri oppbevares i kjøleskap, da blir de grå og taper smak.

Bananen trenger ingen videre tilberedning enn å bli most. Dette gjør du enten med stavmikser eller for hånd med gaffel, og noen liker også å bare skrape banan med en skje. Det er ingenting i veien for å fryse banan, så lenge du tåler at den ikke ser helt "fresh" ut - den blir grå i fryseren, men den smaker søtt og godt og glir ned på høykant likevel. Mini synes nesten det ble for mye av det gode i søthet, men han har nå utviklet en klar preferanse for det syrlige, så ikke la ham være en ledetråd.


Banan -> mos -> spis eller frys
Vær oppmerksom på at banan kan føre til mer kløe hos barn med atopisk eksem. Dette er ikke allergi.

Bananmos&Holle Hirsegrøt


Kilde: Bama.no, Frukt.no, Barnelegesenteret.com.

2 kommentarer:

  1. Frøya blir veldig hard i magen av banan, så vær obs på det! Kan være lurt å prøve med små biten i starten. Noen kan også reagere med utslett i ansiktet og noen kan få løs mage. Men det er jo som med all mulig annen mat. Prøv dere frem.

    Frøya syntes forøvrig banan var fantastisk godt! Jeg lot henne få spise den slik som vi spiser banan. Godt å gnage på og sutte på.

    Obs! Stor klinefaktor!! Ha klut i nærheten!

    SvarSlett
  2. Det er lurt å bruke godt modne bananer, det er litt mindre risiko for å bli hard i magen da. Hvis babyen har veldig mye hard mage ville jeg ventet med banan til den blir større.

    SvarSlett