lørdag 28. april 2012

En ny verden! Av grøt!

Hurra!
I går var jeg og Silje på en liten oppdagelsesferd på helsekosten! Og gjett hva vi fant?
Jo, masse grøt! Grøt i lange baner! Babygrøt! For store og for små! Det er helt fantastisk!
Og det aller mest fantastiske: De er uten melk! Og uten tilsatt sukker! Og de er økologiske! Og det er fullkorn! I`m in heaven!!
Flere av de var også glutenfri!

Ok, nå tar det litt av her! Det var ikke så kjempe mange typer, men vi fant 4 på den butikken vi var!
Alle av merket Holle.


Fra 4 mnd:

RISGRØT!
Laget av fullkornsris fra Italia. Og tilsatt ekstra B-vitamin.
Den er også:

Glutenfri
Uten melkeproteiner
Uten laktose
Uten egg
Uten gjær
Ikke tilsatt sukker

Ikke tilsatt salt
Vegetarisk
Uten bindemiddel
Fin konsistens
Lett fordøyelig
Gir fastere avføring

Ris er gjerne blitt brukt som et introduksjonsmåltid for baby. Ris er glutenfritt og lett fordøyelig.I tillegg inneholder ris viktige vitaminer og mineraler, bl.a. e-vitamin. Senere i tilvenningsprosessen kan risgrøt være en fin basisingrediens som kan blandes med andre kornslag, til et fruktmåltid eller som en del av et middagsmåltid.
Den er veldig lett anvendelig, og kan serveres tilberedt på flaske, som grøt med morsmelk, erstatning eller vann. Med eller uten frukt og grønnsaker, og med ditt eget valg av fettkilde (etter 6 mnd).
Det står flere forskjellige oppskrifter på pakka.

HIRSEGRØT!
Laget av fullkornshirse produsert i Europa. Og tilsatt ekstra vitamin B1.
Den er også:

Glutenfri
Uten melkeproteiner
Uten laktose
Uten egg
Uten gjær
Ikke tilsatt sukker

Ikke tilsatt salt
Vegetarisk
Uten bindemiddel
Fin konsistens
Lett fordøyelig


Denne grøten av fullkornshirse er et populært glutenfritt kornslag til de første måltidene. Hirse er veldig rikt på umettede fettsyrer og har et høyt innhold av viktige vitaminer, mineraler og sporstoffer spesielt kiselsyre, som påvirker sunn vekst av skjelett hår, negler og hud. Hirse er også et kornslag som er rikt på jern. Hirse kan også brukes videre i tilvenningsprosessen som en fin basisingrediens du kan blande med andre kornslag, til et fruktmåltid eller som en del av et middagsmåltid.
Den er veldig lett anvendelig, og kan serveres tilberedt på flaske, som grøt med morsmelk, erstatning eller vann. Med eller uten frukt og grønnsaker, og med ditt eget valg av fettkilde (etter 6 mnd).
Her også står det forskjellige oppskrifter på pakka.


Fra 6 mnd:


3-KORNS GRØT!
Laget av 70% fullkornsris, 20% mais og 10% fullkornshirse og tilsatt vitamin B1.
Den er også:

Glutenfri
Uten melkeproteiner
Uten laktose
Uten egg
Uten gjær
Ikke tilsatt sukker

Ikke tilsatt salt
Vegetarisk
Uten bindemiddel
Fin konsistens
Lett fordøyelig

Økologisk glutenfri 3-kornsgrøt er ideell for tilvenning av spedbarn. 3 av de mest populære kornslagene blandet i denne grøten (ris, mais og hirse). Ideell som en frokostgrøt med brystmelk, tilskuddsblanding eller vann. Hvis du tilsetter litt nylagd fruktpure eller noen teskjeer av forskjellig fruktpure, kan du overraske babyen med et deilig mellommåltid på ettermiddagen. For å lage en næringsrik lunsj kan du tilsette hjemmelagd grønnsakspure som gulrot, potet eller pastinakk.
Holle 3-kornsgrøt er veldig lett anvendelig, den kan serveres tilberedt på flaske, som grøt med morsmelk, erstatning eller vann. Med eller uten frukt og grønnsaker, og med ditt eget valg av fettkilde. Se oppskrifter på pakka.HAVREGRØT! Obs, inneholder gluten!
Laget av fullkornshavre og tilsatt ekstra vitamin B1.
Den er også:

Uten melkeproteiner
Uten laktose
Uten egg
Uten gjær
Ikke tilsatt sukker

Ikke tilsatt salt
Vegetarisk
Uten bindemiddel
Fin konsistens
Lett fordøyelig
Havregrøt er en perfekt frokostgrøt i trinn 2 av tilvenningsprosessen. Etter at du har introdusert babyen til de glutenfrie grøtene ris og hirse i trinn 1, kan havregrøten gis som trinn 2. Havre kan inneholde gluten, men i veldig små mengder. Havre er kjent for sitt høye protein innhold, og er en god energikilde. Det inneholder lett fordøyelige karbohydrater, mange umettede fettsyrer og en høy andel vitamin B1. Havregrøten kan brukes i dine egne oppskrifter. Havregrøt er lett å tilberede med brystmelk, tilskuddsblanding, vann eller annen væske og med ditt eget valg av fettkilde. Oppskrifter finnes på pakka.SPELTGRØT! Obs, inneholder gluten!
Laget av fullkornsspelt og tilsatt ekstra vitamin B1.
Den er også:

Uten melkeproteiner
Uten laktose
Uten egg
Uten gjær
Ikke tilsatt sukker

Ikke tilsatt salt
Vegetarisk
Fin konsistens
Lett fordøyelig
Gir myk avføring


Spelt er et gammelt kornslag, som vi kan spore tilbake over 7000år. Det har et naturlig høyt innhold av lettløselige kostfibre, og kan derfor virke positivt for å fremme myk avføring. I forhold til hvete, har spelt også et høyere innhold av b-vitaminer og inneholder både enke og sammensatte karbohydrater. Spelt inneholder betydelig mer protein. På grunn av at glutenet i spelt ikke er så hardt som det i hvete, kan det være betydelig lettere for små barnemager å fordøye. Spelt er sett på som et legende og lett fordøyelig kornslag. Hvis du har mistanke om at barnet ditt har en gluten intoleranse, burde du kontakte en lege.
Bruk brystmelk, tilskuddblanding eller rent vann for å tilberede spelt grøt. Den er også god å blande med hjemmelagde grønnsaker og med ditt eget valg av fettkilde.
Dette er de typene vi fant i går. Nå har jeg lest at det finnes noen typer til også, b.l.a. en Müsligrøt, men den så ikke vi i går. I tillegg er det noen som også er tilsatt frukt. Men jeg foretrekker de rene smakene, og tilsetter heller frukten selv. Da blir hun vant med de "riktige" smakene.

Hirsegrøten fikk hun smake både til kvelds og til frokost i dag. Jeg lagde den på vann, tilsatte D-vitamin dråpene, en liten dæsj med olivenolje og eple. Mmmmm, momsegodt!

Husk at fullkornsgrøt metter mye mer enn f.eks. Sinlac. Så man trenger ikke lage så stor porsjon. Hun ble fort mett!

Prisen på denne herligheten var ca 45 kr pr pakke. Dvs samme pris som sinlac. Og som sagt, den metter mye, så jeg tror vi har til mange porsjoner pr pakke.

1 kommentar:

  1. Vi brukte også Holle sin hirsegrøt, og etterhvert havregrøt. Bare vær obs på at disse grøtene ikke er tilsatt jernfumarat, så pass på at hun får i seg nok jern fra andre matkilder. Vi bruker jo MME med jern, og det er det vel i den hun også får? Da burde det funke bra. Vi brukte ofte aprikos- eller sviskemos siden det hjelper til å ta opp det naturlige jerninnholdet i hirsen. Flott at dere har fått litt flere grøtalternativer!

    SvarSlett