tirsdag 24. april 2012

Fullkornsrisgrøt

For et par dager siden lagde jeg en stor porsjon med forskjellig middagsmat til Mini, og da ble det igjen en del rester av fullkornsris. For ikke å sløse med fullt brukbar mat, valgte jeg å lage grøt av den til frokost dagen etterpå, og det ble en suksess! Fullkornsris er ris hvor kliet ikke er fjernet, og den inneholder dermed mer fiber og næringsstoffer enn vanlig ris; den er en god magnesiumkilde, som sammen med kalsium bygger bein for både liten og stor.

Først kokes risen etter angivelse på pakken, men uten salt - jeg brukte Uncle Ben's Boil-In-Bag fullkornsris, som skal koke i 10-12 minutter. Når risen er ferdig lar du den renne fri for vann, og avkjøles i en bolle eller lignende til den er helt kald (da er den litt hardere, og lettere å mose). Ta vare på kokevannet.
I hurtigmikseren spar du oppi litt ris, og litt kokevann. Du må prøve deg frem for å få den konsistensen du ønsker; risen krever en del mosing før den blir tilnærmet glatt.
Når ønsket mengde varmet ris er på tallerkenen, tilsetter du cirka en teskje med olje, slik at behovet for det sunne fettet blir dekket. Vær også oppmerksom på at risen blir kompakt etter å ha vært i kjøleskap eller nedfryst.
Bland ut morsmelkerstattning eller bruk morsmelk (vann kan også brukes), og test deg frem med mengden. Jeg blandet her 120ml, men brukte ikke alt da jeg også spedde ut med hjemmelaget appelsinjuice for å få litt smak.
Fullkornsrisgrøten er ferdig til å nytes. Vær oppmerksom på at denne er mettende. Følg også med på barnets mage, da fullkorn kan virke avførende på små tarmsystemer fordi det kan være hardt for magen å fordøye det. Da kan du eventuelt bruke vanlig ris.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar