mandag 9. april 2012

D-vitamin

 

Hvorfor skal man ha tilskudd av D-vitaminer?

Sollys er den viktigste kilden til D-vitamin, og i Norge dannes det kun D-vitamin i huden i sommerhalvåret. Solstrålene som danner D-vitamin når ikke jordoverflaten eller huden i vinterhalvåret. Solkrem kan også hemme opptaket av D-vitamin.
Siden spedbarn og småbarn ikke skal oppholde seg i direkte sollys, blir ikke deres behov for D-vitaminer med sikkerhet dekket. Selv om morsmelk, morsmelkerstatning, kumelk og mat inneholder D-vitamin, er dette kanskje ikke nok til å dekke deres behov.

Selv har jeg fått beskjed om at jeg har uttalt d-vitamin mangel, og må hive innpå så mye d-vitamin jeg klarer. Mest sannslynlig har jeg blitt tappet under graviditeten, og ikke vært flink nok til å spise nok fisk. Stort sett hele sommeren ble også tilbragt innendørs, pga varmen, så jeg fikk nok ikke fylt opp lagrene mine nok i sommer. Denne sommeren blir nok tilbragt i solveggen med tranflaska i hånda!

Hva gjør D-vitamin i kroppen?

D-vitamin er viktig for skjellett og knokler, da vitaminet hjelper til med fremme opptaket av kalk. D-vitamin er med andre ord nødvendig for vekst. Mangel på D-vitamin kan hos spedbarn og småbarn føre til nedsatt vekst og ufullstendig dannelse av knokler og føre til Engelsk syke. Engelsk syke fører til missdannelser på knokler og tenner. Ved mangel på D-vitamin hos barn forblir knoklene bløte og fleksible, hvilket kan føre til at barna blir hjulbente.

Matvarer som inneholder D-vitaminer

D-vitamin finnes stort set i animalske matvarer. Spesielt fet fisk, fiskelever og torskerogn er gode D-vitamin kilder. I kjøtt, egg, ost og fete melkeprodukter er innholdet noe mindre. Frukt, grønnsaker og kornprodukter inneholder ikke D-vitaminer.

Barn med mørk hud

Uten solstråler på huden er det vanskelig å få dekket behovet for D-vitaminer, da maten alene sjeldent gir nok. Barn med mørk hud danner mindre D-vitamin selv om de oppholder seg i solen, og bør derfor fortsette med D-vitamin tilskudd hele barndommen. Det samme gjelder for barn som det meste av sommeren går i klær som dekker kroppen.

Hvordan skal man gi barn tilskudd av D-vitamin?

Den beste måten å gi babyer tilskudd av D-vitamin er tran! Tran kan gis til barn fra 4 ukers alder.
Begynn med noen dråper tran på en lunken skje (lunk skjeen litt i varmt vann) for å venne barnet til smaken. Anbefalt dosering av tran er 2,5 ml fra fire ukers alder. Øk mengden gradvis. Dosering ved seks måneders alder og videre er 5 ml daglig.
Frøya tåler ikke tranen, den kommer i retur med lysets hastighet, så her gis det D-vitamin dråper.
5 dråper daglig som vi blander inn i grøten for å sikre oss at vi husker det, har vi gjort det til en rutine å gi tilskuddet sammen med grøtmåltidet.


Har du husket å gi D-vitaminer i dag?

1 kommentar:

  1. Og hos oss gis D-vitamindråper i stedet for tran, fordi vi bor trangt og lukten av trangulp i hele "huset" var uaktuelt. Vi gir D-vitamindråpene i flaska Mini får når han våkner fra dagduppen sin; den spiser han med sikkerhet opp og vi vet at han får i seg alt. :o)

    SvarSlett